XII Jornada dels Comitès d’Ètica de Catalunya

Societat Catalana de Bioètica

25è aniversari “Responsabilitat social”. 24 de novembre, Auditori Josep Irla de Girona.

El 24 de novembre de 2018 va tenir lloc la XII Jornada dels Comitès d’Ètica Assistencial de Catalunya. La Jornada va aplegar més de 150 persones, que principalment formen part d’aquests comitès. Va començar amb una primera taula, coordinada per la presidenta del CEA de l’Hospital Josep Trueta de Girona, Carme Majo, en què es va fer una mirada als motius que van donar lloc a la creació d’aquests òrgans. Va comptar amb les aportacions de Pablo Hernando, vocal del Comitè de Bioètica de Catalunya, i de Joan Manel Del Pozo, síndic de la Universitat de Girona, que van remarcar la importància que continua tenint ara com a l’any 1993 la mirada reflexiva de la bioètica per aconseguir una qualitat millor en l’atenció sanitària.

En la segona sessió, coordinada per Anna Quintanas, professora de filosofia de la Universitat de Girona i vocal del CEA de l’Hospital Josep Trueta, es van presentar cinc comunicacions de temàtica diversa: “El document de voluntats anticipades i l’impacte sobre l’atenció al final de la vida”; “El secret professional i la confidencialitat en la practica clínica. Deures oblidats?”; “Els comitès d’ètica en un hospital. Temes comuns en investigació i assistència”; “Promoure l’empatia dels professionals: millora la qualitat assistencial i prevé el burnout”, i “Temàtic i procedència de les consultes als CEA”. A la Jornada també es van exposar vuit pòsters de temàtica diversa que s’adjunten a aquest Butlletí.

La tercera sessió, de la mà de la secretària de la Societat Catalana de Bioètica, Olga Rubió, va reflectir la contribució que els CEA tenen en l’ajuda per resoldre aspectes de la pràctica diària. Joan Canimas, filòsof i coordinador científic de l’Observatori de Bioètica Aplicada a l’Acció Social, Psicoeducativa i Sociosanitària, va parlar sobre la relació amb la recerca; Narcís Cortada, metge pal·liativista, vocal del CEA i de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, sobre el paper dels CEA en l’atenció sociosanitària. De la importància de reflexionar sobre els problemes de salut mental, en va parlar Josep Pifarré, psiquiatra i vocal del CEA de l’Hospital Arnau Vilanova de Lleida. Finalment, Montse Boada, biòloga, vocal del CBC i presidenta del CEA Dexeus Quirón va exposar les controvèrsies ètiques en reproducció assistida.

El president de la SCB, Josep M. Busquets, va moderar la darrera sessió, en la qual Joan Subirats, catedràtic en ciència política, va parlar en clau de futur sobre la transformació de les organitzacions sanitàries. També Salvador Macip, metge investigador i escriptor, en una perspectiva de futur, va tractar sobre l’impacte de les noves tecnologies, entre les quals la genòmica. Finalment, Rosana Triviño, filòsofa i fisioterapeuta, va fer una aproximació al nou rol del ciutadà entre la passivitat i la rebel·lia.

Com en l’edició anterior, durant la Jornada es va fer entrega del Premi a la Millor Comunicació, que en aquesta ocasió va ser per a E Huertas, de la Fundació Salut Empordà, per la comunicació “El secret professional i la confidencialitat en la pràctica clínica. Deures oblidats?”.

Pòsters:

CèAVOC: Un Comitè d’Ètica Assistencial sociosanitària al territori, per a què?

Cap a un nou paradigma: Creació d’espais de reflexió bioètica Althaia

Entre la sospita i la confiança: Algunes reflexions ètiques

L’Abordatge ètic de la sexualitat en la gent gran institucionalitzada

Maltractament a la gent gran, una realitat invisible?

Cordó umbilical: font de vida metodologia en la recollida de la sang

Desmuntant mites envers la donació de medul·la òssia a partir del relat d’un donant

Una vida sense somriure, però plena de felicitat

Comunicacions:

Impacte sobre l’atenció sanitària i la presa de decisions al final de la vida

El secret professional i la confidencialitat en la pràctica clínica

Els Comitès d’Ètica en un hospital: Temes comuns en Investigació i Assistència

Promoure l’empatia dels professionals, millora la qualitat assistencial i prevé el burnout

Temàtica i procedència de les consultes al CEA: “Hospital de Bellvitge-Ico-Hospital de Viladecans”