Composició


Marc Antoni Broggi i TriasBroggi i Trias, Marc Antoni (President)
President del CBC, és doctor en medicina i cirurgia. Va ser cap del Serveis de Cirurgia General de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona. També va exercir com a professor titular de la Universitat Autònoma de Barcelona i com a professor de bioètica en diversos màsters. Va ser membre de la Comissió Deontològica del Col·legi de Metges de Barcelona i, actualment, és president de la Societat Catalana de Bioètica i del Comitè d’Ètica Assistencial de l’Hospital Germans Trias i Pujol. Ha escrit diversos articles i conferències de bioètica, principalment sobre la relació i informació clínica, el consentiment informat i les voluntats anticipades.


Núria Terribas i Sala Terribas i Sala, Núria (Vicepresidenta)
Vicepresidenta del CBC. Llicenciada en Dret. Jurista especialitzada en bioètica. És directora de la Fundació Víctor Grífols i Lucas i de la Càtedra de Bioètica de la Universitat de Vic-Central de Catalunya. Membre i Secretària del Comitè Nacional de Bioètica d’Andorra. Ha estat directora de l’Institut Borja de Bioètica (URL) des de 1999 fins a 2014, Coordinadora del seu Màster en Bioètica i directora de la revista Bioètica & Debat des de la seva creació l’any 1995 fins al 2008. És autora de nombrosos articles i capítols de monografies sobre bioètica i dret, i membre i assessora legal de diverses institucions i Comitès d’Ètica (entre altres Althaia Xarxa Assistencial de Manresa; Hospital de l’Esperit Sant de Santa Coloma de Gramenet i Grup MUTUAM).


marius_morlansMorlans i Molina, Màrius (Vicepresident)
Vicepresident del CBC. Metge especialista en Nefrologia a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron (1973-2012), del que va ser director assistencial (2000-06) i promotor i primer president del CEA. Cofundador de la Societat Catalana de Bioètica. Professor associat de Bioètica i Comunicació de la Facultat de Medicina (UAB) (2010-12). Professor del Màster Ciutadania i Drets Humans: Ètica i Política (UB). President de la Comissió de Deontologia del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (2006-14). Autor de Fer costat al malalt i Para deliberar en los comitès de ética.


imagen-busquets

 Busquets i Font, Josep M. (Secretari)
Secretari del Comitè. Metge especialista en medicina Preventiva i salut pública. Màster en Economia de la Salut per la Universitat Pompeu Fabra, en Documentació Mèdica per la Universitat Autònoma de Barcelona i en Bioètica per la UB. És el responsable de Bioètica del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.


Montserrat Boada i PalàBoada i Palà, Montserrat
Senior Clinical Embryologist per la European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE) des de 2008.
Especialista en Reproducció Assistida. Embriologia Clínica per a la Asociación para el Estudio de la Biología de la Reproducción (ASEBIR) des de 2010.
Directora dels laboratoris de Reproducció Assistida de Salut de la Dona Dexeus des d’octubre 2004.
Presidenta de la Asociación para el Estudio de la Biología de la Reproducción (ASEBIR) des de novembre 2013.
Vocal de la Comissió Assessora sobre Tècniques de Reproducció Humana Assistida a Catalunya, des de 1993.
Vocal del Comitè de Bioètica de la Generalitat de Catalunya des de 2005.
Vocal de la Comisión Nacional de Reproducción Humana Asistida durant el període 1997- 2007 i des de novembre 2013.


Marga_Boladeras Boladeras i Cucurella, Margarita
Catedràtica emèrita de Filosofia Moral i Política de la Universitat de Barcelona, és professora del Màster oficial interuniversitari en Ciutadania i Drets Humans: Ètica i Política, i del Doctorat en Ciutadania i Drets Humans d’aquesta universitat. És membre del grup de recerca consolidat per la Generalitat de Catalunya en Ètica i Filosofia Contemporània (Aporia) i de la Comissió de Bioètica de la Universitat de Barcelona; també del consell de redacció de la revista Ágora (Universitat de Santiago de Compostela). Ha publicat més d’una vuitantena d’articles i llibres sobre temes de bioética i de filosofia contemporània.


Francesc Borrell i CarrióBorrell i Carrió, Francesc
Metge especialista en Medicina Familiar i Comunitària. Actualment exerceix com a metge al CAP Les Gavarres de Cornellà de Llobregat. En l’àmbit de la docència, és professor al Departament de Ciències Clíniques de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona. Entre les seves publicacions, destaca el “Manual de Entrevista Clínica”. Ha estat reconegut amb diversos premis per algunes de les seves publicacions i projectes de recerca, Va ser nomenat Soci D’honor de la SCMFC.


montse_busquetsBusquets i Surribasz, Montserrat
Infermera, Màster en Bioètica i Dret, Llicenciada en Antropologia social i cultural.
Professora titular de l’Escola d’Infermeria de la Universitat de Barcelona.
Vocal de la Comissió Deontològica del Col·legit d’infermeres i infermers de Barcelona.
Vocal del Patronat de la Fundación Víctor Grifols i Lucas.
Co-directora del Post Grado de Enfermería en Cuidados Paliativos. Universitat de Barcelona i Institut Català d’Oncologia.


victoria_camps

Camps i Cervera, Victòria 
És catedrática emérita de Filosofía moral y política de la Universidad Autónoma de Barcelona. Fue senadora por el PSC-PSOE durante los años 1993-1996 y consejera del Consell Audovisual de Catalunya entre 2002 y 2008. Actualmente es presidenta de la Fundació Víctor Grifols i Lucas y miembro del Comité de Bioética de Cataluña. Ha sido Presidenta del Comité de Bioética de España.
Entre sus libros destacan La imaginación ética, Virtudes públicas (Premio Espasa de Ensayo), Paradojas del individualismo, El siglo de las mujeres, La voluntad de vivirCreer en la educaciónEl declive de la ciudadaníaEl gobierno de las emociones (Premio Nacional de Ensayo). En 2008 fue galardonada con el Premio Internacional Menéndez Pelayo. Su último libro es Breve Historia de la Ética (RBA, 2013).


merce_carranza Carranza Piquer, Mercè

Metgessa, Especialista en cirurgia toràcica, Diplomada en Atenció Primària de Salut(UAB), Diplomada en gestió hospitalària per ESADE(URL) Postgrau d’Economia de la Salut i Gestió dels Serveis Sanitaris(UB), IV Diploma de postgrau en Metodologia d’Avaluació i Millora de la Qualitat.Fundació Avedis Donabedian.(UAB), Màster Universitari de Bioètica a l’Institut Borja de Bioètica. (URL). Presidenta del CEA d’Atenció Primària de l’ICS des del mes de gener de 2015.

Durant els últims anys, he desenvolupat  tasques de gestió assistencial a l’Atenció Primària de l’ICS. Actualment treballo a la Direcció assistencial d’Atenció Primària de l’ICS, participant en el Projecte de Desplegament del Codi Ètic de l’ICS.


itziar_delecuona de Leucona, Itziar
Doctora en Dret i Màster en Bioètica i Dret per la Universitat de Barcelona (línia de recerca Bioètica i Dret); Professora del Departament de Salut Pública (Facultat de Medicina) i Investigadora de l´Observatori de Bioètica i Dret – Càtedra UNESCO de Bioètica de la Universitat de Barcelona (Facultat de Dret). Membre del Grup de Recerca Consolidat “Bioètica, Dret i Societat” 2014 SGR 558 de la Generalitat de Catalunya.
Membre de: Comitè d´Ètica en Recerca de l´Hospital Clínic de Barcelona; Comissió de Bioètica de la Universitat de Barcelona; Grup d´Experts en Integrita en la Recerca; Grup de Treball en Ètica HORIZON 2020 de la LLiga Europea d´Universitat de Recerca i de la International Association of Bioethics.
Línies de recerca són: aspectes bioètics, jurídics i socials de la recerca en èssers humans, comitès d´ètica en recerca, comitès nacionals i comitès d´ètica assistencials; formació i capacitació en ètica,  integritat en la recerca i investigació i innovació responsable, recerca en big data vs. protecció de la intimitat i, aspectes ètics i legals en alimentació humana i bioètica i drets humans.
Investigadora en projectes de recerca competitius. Entre d´altres: aspectes ètics, jurídics i socials de la donació d´oòcits i reproducció humana assistida, ADNBIOLAW, NANOBIOLAW, EUROSTEMCELL i BODYBIOLAW. Ha publicat llibres i articles en revistes científiques indexades en repositoris de qualitat reconeguda; participat en congressos internacionals i elaborat informes per UNESCO Bioètica i Nuffield Council on Bioethics. Investigadora visitant de la Universitat de Bologna i d´UNESCO Bioètica.


Joan Escarrabill Escarrabill Sanglas, Joan
Doctor en Medicina i Cirurgia, especialista en pneumologia. Màster en Direcció d’Institucions Sanitàries (UAB). Ha treballat més de vint-i-cinc anys atenent pacients amb malaltia respiratòria crònica avançada i compaginant les tasques assistencials amb les de gestió a l’Hospital Universitari de Bellvitge. Ha treballat a l’Institut d’Estudis de la Salut i ha estat responsable de l’àrea d’Avaluació de l’Agència de Qualitat i Avaluacions Sanitàries (AQuAS). Des del 2010 és el director del Pla Director de les Malalties de l’Aparell Respiratpri (PDMAR) i des del 2012 treballa a l’Hospital Clínic, en el Programa d’Atenció a la Cronicitat.


gimenez Giménez-Salinas i Colomer, Esther
Doctora en Dret i Psicòloga. Va estar al càrrec del Servei de Defensa Jurídica del Menor del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya i va dirigir el Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada des de 1983 fins a 1993. Mentre treballava com a Sotsdirectora de l’Institut de Criminologia de la Universitat de Barcelona va ser escollida Membre del Comitè Científic de política criminal del Consell d’Europa a Estrasburg.
L’any 1995 va assumir el càrrec de Directora de Relacions Institucionals del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. Un any més tard va ser nomenada vocal del Consell General del Poder Judicial (1996-2001).
Des de 1996 ocupa la Càtedra de Dret Penal i Criminologia de la facultat de Dret d’ESADE de la Universitat Ramon Llull, de la qual va ser Rectora entre els anys 2002 i 2012. En acabar el seu mandat, va realitzar una estada com a professora visitant a la Universitat de Fordham, Nova York. Actualment és també membre de diversos comitès i treballa en projectes emmarcats en les seves àrees d’especialització: dret penal, justícia juvenil, sistemes penitenciaris, justícia restaurativa, victimologia, educació i gènere.


Pablo Hernando RoblesHernando Robles, Pablo 
Psicòleg i Màster en Bioètica. Actualment ocupa el càrrec de cap dels Serveis d’Atenció al Client de la Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell i és membre del Comitè d’Ètica Assistencial de la mateixa institució. També presideix la Societat Catalana de Bioètica. Ha publicat diversos articles sobre l’àmbit de la bioètica.


ClaraLlubia Llubiá Maristany, Clara
Metge. Especialista en Anestesiologia i Reanimació.
Cap de secció de la Unitat de Reanimació Postquirúrgica de l’ Hospital Universitari Germans Trias i Pujol.
Presidenta del Comitè d’ Ética Asistencial , membre de la Comissió Deontològica del COMB i de la junta de la SCB.
Activitat docent de la propia especialitat , bioética i habilitats comunicatives en pre i postgrau.(UAB). Publicacions sobre, comunicació en cures critiques i decisions al final de vida.


ramon_nogues
Nogués i Carulla, Ramon Maria
Estudis de Filosofia , Teología i Pedagogía a Navarra i Salamanca.
Llicenciatura i Doctorat en Biología a Barcelona.
Catedràtic d´Antropologia Biològica a la Universitat Autònoma de Barcelona.
Investigació en genètica de poblacions humanes i en biología molecular de gliomes.
Col·labora amb la Fundació Vidal i Barraquer de la Universitat Ramon Llull en temes de Neurobiología evolutiva i comportamental.
Ha estat membre de la Fundació Borja de Bioètica i de Comissions d’Ètica oficials a la Generalitat de Catalunya i a Madrid.
Ha publicat llibres i articles diversos referents a Antropología Biològica, Evolució, Bioètica i Neuroreligió.


Pacheco, Virtudes
Diplomada en Treball Social per la Universitat de Barcelona, l’any 1997; Magister en Gestió i Mediació de Conflictes per la Universitat de Barcelona l’any 2003. Va iniciar la seva tasca professional centrada en el pacient l’any 1979, fent-se càrrec operatiu del servei de Suggeriments i Reclamacions de l‘HSCSP que va ser el primer servei d’aquestes característiques a l’estat espanyol. Actualment és la cap d’Atenció a l’Usuari de la Fundació de Gestió Sanitària Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (FGS HSCSP) de Barcelona.


Miquel Pardo i GonzálezPardo i González, Miquel
Doctor en Biologia, especialista en Anàlisis Clíniques i diplomat en Direcció General d’Empreses (SEP-ESADE). Ha estat membre dels comitès d’Ètica i Investigació Clínica del Institut Universitari Dexeus i de la Clínica Internacional Avançada (CIMA), va esser expert del Comitè de Bioètica del Consell d’Europa (CDBI). És gestor i consultor en el sector sanitari  i vocal del Col·legi de Biòlegs de Catalunya.


pons_rafolsPons i Ràfols, Joan M V
Metge especialista en Medicina Interna i Epidemiologia i Salut Pública. Ha estat dedicat a l’avaluació de la tecnologia mèdica i les seves implicacions clíniques, econòmiques, ètiques i socials. Durant uns anys va ser director de l’extinta Agència d’Avaluació de Tecnologia i Recerca Mèdiques. Posteriorment, responsable d’Innovació al Programa de Recerca i Innovació de Ciències de la Salut. És  membre del CEIC del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona i del Consell científic assessor de la fundació Sant Joan de Déu.


Puig i Marí, Montserrat 
Infermera pal·liativista (Màster en Cures Pal·liatives). Actualment exerceix en un equip PADES de Barcelona; combina l’assistència amb la docència com a col·laboradora habitual des de l’any 2008 en les successives edicions de postgrau i màster en Cures Pal·liatives que imparteix l’Institut Català d’Oncologia.


Pere_PuigdomenechPuigdomènech Rosell, Pere
Llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat de Barcelona i Doctor en Ciències Biològiques per la Universitat Autònoma de Barcelona. Després d’una estada a l’Institut Max-Planck de Berlin, ingressà al Consell Superior d’Investigacions Científiques l’any 1981. Ha treballat en l’ Institut de Biologia Molecular de Barcelona del que fou Director fins al 2002. Ha estat Director del Centre de Recerca en Agrigenòmica, un consorci públic format per CSIC, IRTA i les Universitats Autònoma de Barcelona i de Barcelona entre 2003 i 2013. Ha publicat articles científics i de divulgació en revistes internacionals i mitjans de comunicació, llibres i treballs de síntesi. Membre de l’Institut d’Estudis Catalans , de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de barcelona, de l’Acadèmia Europea, d’European Molecular Biology Organization, i membre estranger de l’Acadèmia d’Agricultura de França i de l’Acadèmia de Ciències d’Hongria. Ha estat President de la Societat Catalana de Biologia i del Comitè d’Ètica del CSIC. És membre del Grup Europeu d’Ètica de les Ciències i les Noves Tecnologies de la Comissió Europea, del Consell Científic del CNRS francès, del Grup de treball d’Ètica i Ciència d’ALLEA i del Biosciences Steering Committee d’EASAC. He rebut la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic de la Generalitat de Catalunya (1992), el Premi Fundació Catalana per la Recerca (2000), el Premi de la COSCE de divulgació científica (2013) i el Premi Vicent Andrés i Estellés de Narrativa Científica (2006).


angel_puyolPuyol i González, Angel
Professor titular de Filosofia moral i política a la Universitat Autònoma de Barcelona i Consultor d’Humanitats a la Universitat Oberta de Catalunya. Ha publicat diversos llibres i articles científics sobre filosofía política i bioética. Va guanyar el I Premi d’Investigació en Bioètica atorgat per la Fundació Víctor Grífols l’any 1999. És membre del Comitè d’Ètica Assistencial de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, de Barcelona, i membre del Comitè d’Ètica d’Investigació Clínica del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona. Ha fet estades de recerca a la London School of Economics and Political Science, la New York University i La Sapienza (Roma).


josep_ramos Ramos Montes, Josep

Psiquiatre. Magister en Bioètica per la Universitat Ramon Llull. Diplomat en Gestió Sanitària per EADA. Des de 1990 ha ocupat diversos càrrecs directius als serveis de salut mental de Sant Joan de Déu a Catalunya. Vicepresident del Comitè d’Ètica de Serveis Socials de Catalunya i vocal del Comitè de Bioètica de Catalunya. Membre de l’Espai d’ètica d’ALLEM (Lleida) i del CEA del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. Docent en  cursos i màsters sobre Ètica, Gestió Sanitària i Planificació de serveis. Ha publicat nombrosos articles sobre les mateixes temàtiques.


Robles Olmo, Bernabé
Metge especialista en Neurologia, amb postgrau en Malalties Cerebrovasculars. Màster Universitari en Bioètica (Institut Borja de Bioètica, Universitat Ramon Llull). És Cap de Servei de Neurologia i president del Comitè d’ Ètica Assistencial del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. Membre del Comitè Ètic i d’ Investigació Clínica de la Fundació Sant Joan de Déu des de 2006. Tutor de pràctiques en Bioètica en el pregrau de Filosofia de la Universitat de Barcelona. Autor de diverses monografies i articles sobre Bioètica i Neuroètica. Docent en el Màster Universitari en Bioètica de la Universitat Ramon Llull i en el Màster Universitari en Atenció i Cures Pal·liatives de l’Institut Català d’Oncologia/Universitat de Vic.


begoña_romanRoman i Maestre, Begoña
És doctora en filosofia per la Universitat de Barcelona. Actualment és Professora a la Facultat de filosofia de la Universitat de Barcelona. Del 1996 al 2007 dirigí l’ètica Càtedra de la Universitat Ramon Llull. És membre del grup consolidat de recerca de la Generalitat de Catalunya “Aporia: Filosofia contemporània, ètica i política”. És Presidenta del Comitè d’Ètica de Serveis Socials a Catalunya, Vocal del Comitè de Bioètica de Catalunya, del Comitè d’ètica assistencial d’atenció primària del Institut Català de la Salut, i del Comitè d’ètica assistencial l’hospital Sant Rafael. La seva àrea d’especialització és l’ètica aplicada.


andreu_segura Segura Benedicto, Andreu
Doctor en Medicina per la UAB. Especialista en Salut Pública i Medicina Preventiva ha treballat com a epidemiòleg i com a oficial de salut pública  a l’administració sanitària pública des del 1978 amb diverses responsabilitats com ara les estadístiques vitals i el Butlletí Epidemiològic de Catalunya; el programa de prevenció i control de la Sida; el programa de recerca i formació en Salut Pública; la coordinació del projecte AUPA Barceloneta; la secretaria de la comissió interdepartamental de Salut Pública (PINSAP) i la coordinació executiva del projecte COMSalut (Comunitat i Salut). Director de l’Institut Universitari de Salut Pública mentre existí i professor titular de Salut Pública de la Universitat de Barcelona fins al 2003, ha estat professor associat del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la UPF amb el qual segueix col·laborant. Fundador i primer president de la Sociedad Española de Epidemiologia ha presidit també la Societat de Salut Pública de Catalunya i de Balears i la Sociedad Española de Salud Pública y Administración Sanitaria. Fou distingit amb el premi a l’excel·lència del Col·legi de Metges de Barcelona (2006) amb l’Encomienda de la orden civil de sanidad per part del Ministerio de Sanidad (2007) i amb la medalla Trueta al mèrit sanitari de la generalitat de Catalunya( 2015).


joan_viñasViñas i Salas, Joan
Metge especialista en Cirurgia, HUAV de Lleida. Catedràtic de Cirurgia i Professor de Bioètica de la Universitat de Lleida. President Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya. Chair of Evaluation Committee de la European University Association. Màster en bioètica per la UAB i IBB. Membre Patronat Institut Borja de Bioètica. Co-fundador dels Comitès d’Ètica Assistencial i del de Recerca de Lleida. Membre del CEA de Lleida. Ombusdman del I. Recerca Lleida. Ha presidit la Comissió de Deontologia del Col·legi de Metges de Lleida i ha estat membre de la Comissió Central de Deontologia de la OMC i del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya. Ha estat President del ICS, Degà de la Facultat de Medicina i Rector de la UdL.